Energetika

Metro v hlavním městě Indie bude plně poháněno energií získanou ze slunce

Metro v hlavním městě Indie bude plně poháněno energií získanou ze slunce
Foto: Shutterstock

Před několika týdny došlo k prohlášení provozovatele metra hlavního města Indie Nového Dillí Delhi Metr Rail Corporation (DMRC), že společnost plánuje stát se vůbec prvním provozovatelem metra, které bude energii k provozu čerpat ryze ze slunce.

Síť železnic spadajících pod správu DMRC čítá 327 km a 236 stanic. V Indii jsou železnice i letiště již poháněna solárními panely ve velmi široké míře [1], [2]. Nejedná se tedy v indickém počinu o zcela unikátní počin. To ale nemění nic na tom, že získávání čisté energie ze slunce pro účely zásobování energií městskou hromadnou dopravu je mimořádně hospodárné a ekologické.

V rozhovoru pro The India Times se šéf DMRC Anuj Daval rozpovídal o rozsáhlých plochách budov, které patří podniku DMRC. Dle jeho slov je škoda tolik slunečního záření nevyužít k výrobě velmi levné elektřiny.

S rozvojem sítě metra v Novém Dillí bude každá nová stanice opatřena solárními panely.

„Doposud byla solární energie produkována střešními solárními elektrárnami instalovanými v prostorách DMRC využívána jen pro sekundární a podpůrné aktivity spojené s provozem společnosti, jednalo se například o osvětlení, klimatizaci stanic, skladů apod.,“ stojí v prohlášení DMRC.

Aktuální spotřeba metra v Novém Dillí je ze 60 % řešena právě fotovoltaikou. Cílem do konce roku je ovšem pokrýt plnou 100% spotřebu sluneční energií, dodali zástupci DMRC.

India jako lídr ve využívání fotovoltaiky

O Indii se stále častěji hovoří jako o zemi, která jde ostatním příkladem svým přístupem k začlenění fotovoltaiky do svého energetického mixu. Dle reportu pojednávajícím o globálním využití obnovitelných zdrojů Renewables 2020 vypracovaným agenturou International Energy Agency je Indie pátá na světě v žebříčku zemí s největší instalovanou kapacitou fotovoltaických elektráren. K roku 2019 to bylo 38 GW s produkcí 54 TWh.

Indie si vytyčila za cíl do roku 2022 navýšit instalovaný výkon solárních elektráren na 100 GW.

Zdroje

Líbil se Vám tento článek? Sdílejte jej!

Autor článku

Internetový publicista. Zajímám se o energetiku, dotační programy v Česku a také o obnovitelné zdroje energie, ve kterých vidím obrovskou budoucnost pro naše lidstvo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

74 − 64 =

Partneři