Fotovoltaika

Solární střešní tašky vs. fotovoltaické panely. Co se vyplatí instalovat?

Solární střešní tašky vs. fotovoltaické panely. Co se vyplatí instalovat?
Foto: Shutterstock

Fotovoltaické střešní krytiny započaly svůj vstup na trh již před více než desetiletím, ale teprve nyní jejich obliba prudce stoupá. Jak fungují a kdy se vyplatí ve srovnání s běžnými solárními panely? 

Jestli solární šindele a solární střešní tašky postupně převezmou vládu nad trhem s fotovoltaikou pro rodinné domy, to dnes nemůže předpovědět nikdo.

Základ technologie solárních tašek je úplně stejný, jako u běžných solárních panelů, pouze jsou články o poznání menší a rovnou tvoří součást krytiny, místo aby byly umístěny samostatně na nosné konstrukci, jak je tomu v případě fotovoltaických panelů.

Pod povrchem střechy vedou kabely, které spojují jednotlivé články a zajišťují proudění energie do střídače a dále do domácnosti a akumulátorů.

Solární tašky jsou vizuálně plnohodnotnou součástí střechy, jsou vysoce odolné vůči povětrnostním vlivům a také o poznání estetičtější.

Foto: Shutterstock

Solární střecha je od té běžné téměř k nerozeznání

Cenově jsou fotovoltaické střešní krytiny tou nákladnější variantou domácí fotovoltaiky, ale zalíbení v nich nachází hlavně ti, kdo řeší estetickou stránku svého bydlení.

Moderní solární střešní tašky se vyrábějí a vypadají stejně, jako klasické tašky pálené. Jediným rozdílem je malý solární článek usazený uprostřed. Střešní krytina díky tomu působí sjednoceně (výrobce zpravidla nabízí stejný typ tašek i bez článků, který se použije typicky na severní straně domu).

Systémy, kde je fotovoltaika přímo součástí střechy, nacházejí své uplatnění čím dál víc také u památkově chráněných objektů, kde není přípustné instalovat tradiční solární panely.

I v České republice by se památkáři měli pomalu ale jistě připravovat na to, že s rostoucí cenou energií a atraktivními dotacemi na obnovitelné zdroje, bude čím dál víc majitelů historických objektů uvažovat právě o tomto druhu střešní fotovoltaiky.

Foto: Shutterstock

Fotovoltaické střešní tašky mají svá omezení

Při instalaci běžných fotovoltaických panelů lze na střechu montovat také speciální konstrukci pro přizvednutí panelů tak, aby sklon panelů odpovídal co možná nejblíže 35°, což je v našich podmínkách optimální úhel panelů vůči dopadajícímu slunečnímu záření.

Některé specifické střešní nosiče jsou rovněž naklápěcí, takže vám dávají možnost průběžně polohu panelů upravovat k dosažení maximálního výkonu. 

U střešní krytiny jste vždy limitováni sklonem a polohou samotné střechy. Tento nedostatek se však dá napravit hned dvěma způsoby.

Za prvé můžete pokrýt solárními taškami větší část střechy, než kdybyste na ni instalovali běžné panely. Díky tomu kompenzujete nižší očekávanou efektivitu již při plánování potřebného počtu článků pro požadovaný výkon.

Druhou a ještě lepší variantou je počítat s fotovoltaickou krytinou již při projektování střechy nebo celého domu, a tomu přizpůsobit orientaci stavby i úhly krovů.

Foto: Shutterstock

Solární střechy jsou hitem pro novostavby

Střešní krytina s integrovanými solárními články je atraktivní zejména při plánování novostaveb rodinných domů. Podobně se oplatí také ve chvíli, kdy provádíte na starším domě kompletní rekonstrukci střechy s výměnou krytiny.

V obou zmíněných případech si totiž můžete od ceny fotovoltaiky odečíst peníze, které byste jinak dali za klasickou krytinu – její funkci totiž zastane moderní solární šindel či taška úplně stejně.

Část ceny vám navíc budou kompenzovat i dotace z programu Nová zelená úsporám podporující využívání obnovitelných zdrojů energie, a tak se fotovoltaická střešní krytina stává konkurenceschopnou variantou v porovnání s klasickými panely.

U domů se stávající střechou v dobrém stavu, kde není nutná celková rekonstrukce, však zůstává levnějším řešením pořídit si klasickou střešní fotovoltaiku tvořenou panely.

Foto: Depositphotos

Návratnost fotovoltaické střešní krytiny je otázkou

Zásadní je si uvědomit, že solární šindele a tašky nejsou jen běžnou fotovoltaikou, kterou si pořizujete nad rámec střechy. Jsou naopak nedílnou funkční součástí střechy a schopnost vyrábět elektřinu ze slunečního svitu je jejich přidanou hodnotou. 

Máte-li střechu na domě v dobrém stavu, rozhodně se vám při aktuálních cenách solární krytiny nevyplatí stávající krytinu strhávat a vyměňovat za tuto moderní variantu. Zvolte raději klasické fotovoltaické panely na nosné konstrukci. 

Jestliže plánujete novostavbu nebo kompletní rekonstrukci střechy, při které se chystáte použít kvalitní krytiny z dražší cenové kategorie, pak už se dá o ekonomické návratnosti solárních tašek rozhodně uvažovat. Cenový rozdíl je sice stále oproti tradičním materiálům značný, ale při zohlednění státních dotací na fotovoltaiku a rostoucích cen energií na trhu, je solární krytina atraktivní variantou.

Solární střešní tašky v kostce

VÝHODY SOLÁRNÍCH TAŠEK:

  • estetický vzhled střechy
  • vhodné pro památkově chráněné budovy
  • cenově efektivní u nových střech a kompletních rekonstrukcí
  • možnost čerpání dotací
  • dlouhá životnost

NEVÝHODY SOLÁRNÍCH TAŠEK:

  • vysoká pořizovací cena
  • menší výběr dodavatelů

Cena solárních tašek vs. cena klasické fotovoltaické elektrárny

Pro cenovou představu jsme připravili malé cenové srovnání kompletní klasické fotovoltaické elektrárny tvořené fotovoltaickými panely (a bateriovým úložištěm) s cenou pouze samotných solárních tašek, k dosažení totožného výkonu:

Klasická fotovoltaická elektrárna o výkonu 5,4 kWp:

  • 12 fotovoltaických panelů o jmenovitém výkonu 450 Wp
  • Střídač
  • Bateriové úložiště 9,6 kWh

Celková cena včetně instalace: 423.000 Kč


360 betonových solární tašek Generon o jmenovitém výkonu 15 Wp = 5,4 kWp

  • Solární taška Generon 15 Wp: 962 Kč
  • Počet tašek k dosažení výkonu 5,4 kWp: 360
  • + montážní páska: 54,70 Kč
  • + příchytka tašky: 7,50 Kč
  • + přechodová manžeta samolepicí: 573,70 Kč
  • + střídač
  • + baterie
  • + instalace

Cena 360 tašek k dosažení výkonu 5,4 kWp: 346.320 Kč


Jak je vidno, jen samotná částka za tašky, která by se rovnala výkonu „klasické“ fotovoltaické elektrárny, vychází na 346.320 Kč, v této částce ale nejsou započítány montážní pásky, příchytné tašky, přechodové manžety a samozřejmě ani střídač, baterie a ani samotná instalace.

Zdroje

Líbil se Vám tento článek? Sdílejte jej!

Autor článku

Absolventka Mendelovy univerzity v Brně, která se zabývá udržitelnými vztahy mezi lidmi a jejich životním prostředím. “Věřím, že moderní technologie jsou perspektivnější, jakmile respektují základní přírodní zákony a snaží se fungovat v souladu s prostředím, místo aby vyžadovaly násilné zásahy do krajiny a působily ekologické škody.”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

+ 79 = 82

Partneři